Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Με μεγάλη επιτυχία η έκθεση γλυπτικής «Real Art», του Κ. Μπαρδώσα στον Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου ο Μορφωτικός Σύλλογος Λεβαδείας εγκαινίασε μία διαφορετική έκθεση τέχνης φιλοξενώντας τα μοναδικά γλυπτά του Κώστα Μπαρδώσα.
Ο κ. Μπαρδώσας δαμάζοντας υλικά σκληρά από τη φύση τους και ψυχρά, όπως το μέταλλο, το ξύλο και την πέτρα, κατόρθωσε να δώσει ζωή στα άψυχα υλικά. Δημιούργησε μορφές ανθρώπινες αλλά και πέρα από τον άνθρωπο ή για την ακρίβεια μορφές που ξεπηδούν μέσα από την ανθρώπινη ψυχή. Και δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτές. Ζωντάνεψε με τα έργα του την αρχαιοελληνική μυθολογία, την ελληνική σκέψη και δημιουργικότητα και έδωσε έτσι μία σύγχρονη διάσταση σε απόψεις παλιές και γνωστές προτρέποντας τους επισκέπτες με τον τρόπο αυτό να ανανεώσουν τον τρόπο σκέψης τους και να προχωρήσουν τολμηρά στο μέλλον στηριζόμενοι στην πολύτιμη πείρα του παρελθόντος.
Από τον Μορφωτικό Σύλλογο την έκθεση προλόγισε η Άννα Νικολάου, η οποία μίλησε για την αναγκαιότητα της τέχνης στην εποχή μας, ενώ ο Πρόεδρος Γιώργος Κωσταγιάννης μίλησε για τον γλύπτη Κώστα Μπαρδώσα.
Το έργο του γλύπτη ανέλυσε ο ιστορικός Βάσιας Τσοκόπουλος, ο οποίος εξήγησε τις τεχνοτροπίες και τη χρήση των υλικών. Σχολίασε τις μορφές, και εξήγησε τους συμβολισμούς τους, όπως τους συνέλαβε ο ίδιος και όπως αυτοί καταγράφονται και σε άλλα έργα της Μεγάλης γλυπτικής.
«Για να προσεγγίσουμε τα έργα του Κώστα Μπαρδώσα πρέπει να εξοικειωθούμε με τα εκφραστικά μέσα που διαμόρφωσε η μοντέρνα τέχνη. Δηλαδή τις νέες αισθητικές αρχές που δημιούργησε, από τις αρχές του 20ού αιώνα, ο μοντερνισμός και μέσα σ’ αυτόν ο κονστρουκτιβισμός σε ό,τι αφορά τις εικαστικές τέχνες. Οι αρχές αυτές οδήγησαν στην απελευθέρωση της μορφής από τις παραδοσιακές παραστατικές αφηγήσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσοκόπουλος.
Και συμπλήρωσε: «Στα έργα υπάρχουν ευδιάκριτες αναφορές στις αισθητικές μορφές του 20ού αιώνα, τόσο στον κονστρουκτιβισμό, στις ανθρώπινες μορφές του Τζιακομέττι μέχρι την arte povera. Στα έργα του βλέπουμε την επεξεργασία της δυναμικής και της αρμονίας των όγκων, της ενέργειας, της γεωμετρίας των σχημάτων και την οργάνωση όλων αυτών μέσα σε γλυπτικές συνθέσεις. Σε ορισμένα βλέπουμε την αρχή της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και τον διάλογο των όγκων με τα κενά που διανοίγονται στο εσωτερικό ή στο ενδιάμεσο των πλαστικών μορφών, δηλαδή επιτυγχάνεται η πρόσκτηση του χώρου ως φόρμα. Αν σε αυτά προσθέσουμε την ευρηματικότητα θέματα και την κατασκευαστική αρτιότητα τότε μάλλον έχουμε να κάνουμε με μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική προσωπικότητα. Γι αυτό νομίζω ότι δεν πρέπει μόνο να τον προσέξουμε, αλλά επίσης να περιμένουμε απ αυτόν τη συνέχεια».
Και ο κ. Τσοκόπουλος κατέληξε λέγοντας: «Όλα αυτά που αναφέρω δεν έχουν να κάνουν με την ερμηνεία των έργων αλλά με το αντικειμενικό τους υπόβαθρο. Η ερμηνεία είναι ανοιχτή και διαφοροποιείται ανάλογα με τις παραστάσεις, τις γνώσεις, την ευαισθησία και τις ανάγκες κάθε δέκτη».
Από την πλευρά του ο Γ. Κωσταγιάννης μιλώντας για τον γλύπτη και το έργο του επεσήμανε: «Τα έργα του γλύπτη Κώστα Μπαρδώσας απ’ την Αλίαρτο που παρουσιάστηκαν στον Μορφωτικό Σύλλογο Λεβαδείας ήταν αποκαλυπτικά και εντυπωσιακά. Πρόκειται για προικισμένες συνθέσεις μετάλλου, ξύλου και πέτρας από τα δημιουργικά χέρια του αυτοδίδακτου και ταλαντούχου καλλιτέχνη. Χωρίς ιδιαίτερες σπουδές, χωρίς τα κυριαρχικά ρεύματα και τις καθιερωμένες τεχνοτροπίες ο Κώστας Μπαρδώσας με μια εξαιρετική φαντασία και καλλιτεχνική έφεση πολιόρκησε τη γλυπτική τέχνη με εντελώς πρωτότυπη επέμβαση τεχνικής δημιουργίας».
Η Α. Νικολάου αναφερόμενη στην έκθεση του Κ. Μπαρδώσα έκανε λόγο για «ένα ευχάριστο αλλά και εποικοδομητικό ταξίδι στον κόσμο της ομορφιάς, της αλήθειας και του ονείρου» και πρόσθεσε: «Ο Μορφωτικός Σύλλογος προσέφερε κάτι περισσότερο από λόγια φτερωτά και διαβατάρικα. Προσέφερε τη μαγεία και την αλήθεια της τέχνης, αυτής που ανεξίτηλο αφήνει το στίγμα της στους καιρούς και στους ανθρώπους».
Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου «Στέγη Σ. Σταθά» την οποία κοσμούσαν και 5 πίνακες ζωγραφικής που είχε φιλοτεχνήσει η Έμμα Μοσνιάγκα, χαιρέτησαν η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλουκαι ο Δήμαρχος Αλιάρτου Γιώργος Ντασιώτης που δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τα έργα του Κ. Μπαρδώσα, και τόνισαν ότι περιμένουν από εκείνον ανάλογη συνέχεια, ενώ μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Λεβαδέων Στέλιος ΘεοδωρόπουλοςΑλέκος Μητάς και Γιώργος Ζιώγας, από την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας Γιάννης Περγαντάς, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και σωματείων και πλήθος κόσμου.


Την έκθεση επισκέφθηκαν επίσης η Διευθύντρια του Εσπερινού Γυμνασίου Λιβαδειάς με Λ.Τ. Ασπασία Σίμου, εκπαιδευτικοί και μαθητές καθώς επίσης εκατοντάδες άτομα από τη Λιβαδειά και την ευρύτερη περιοχή με την ανταπόκριση του κοινού να είναι τέτοια που ενώ είχε προγραμματιστεί να παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 29 Νοεμβρίου η λειτουργία της παρατάθηκε μέχρι την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου.
Ο γλύπτης Κώστας Μπαρδώσας ευχαρίστησε όλους όσοι τον τίμησαν με την παρουσία τους στην έκθεση και όλους όσοι συνέβαλαν αυτή να στεφθεί με επιτυχία τέτοια που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Περισσότερα για τον καλλιτέχνη και το έργο του στη σελίδα του www.realart.grκαι  www.realartgr.blogspot.com

Δείτε το ρεπορτάζ από το STAR Κεντρικής Ελλάδας:
Δείτε video και φωτογραφίες από την έκθεση























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου